Duurzaamheidsrapport: Doe dingen goed of doe ze niet
Een nieuw tijdperk vereist een nieuwe aanpak

Eens simpelweg beschouwd als “leuk om te hebben”, is verantwoord ondernemen en duurzaamheidsrapportages de norm geworden – in plaats van de uitzondering – voor veel van ’s werelds grootste organisaties.

Volgens KPMG is 93% van de G250-bedrijven momenteel bezig met verantwoord ondernemen of duurzaamheidsrapportages, ongeveer een derde meer dan aan het begin van het millennium. Bovendien geeft 67% van de toonaangevende internationale bedrijven nu ook hun doelstellingen betreffende vermindering van de koolstofemissies vrij.

Waarom nu?

Wat is er veranderd? Het voor de hand liggende antwoord is dat, met ontwikkelingen zoals de Overeenkomst van Parijs, het publieke bewustzijn rond klimaatverandering, armoede en andere kritieke mondiale problemen, is toegenomen. Deze onderwerpen worden steeds moeilijker voor bedrijven om te negeren.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn nu ook veel objectiever dan tien of vijftien jaar geleden. Onafhankelijke maatstaven en initiatieven zoals het Carbon Disclosure Project en de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen hebben gezorgd voor meer zichtbaarheid over hoe goed – of hoe slecht – bedrijven presteren.

Het totaalbeeld

Zelfs als het deels gaat om de wens om “mee te doen me Save t de rest” – dat wil zeggen: “onze concurrent doet het, dat moeten we ook doen” – bedrijven die duurzaamheidsrapportage aanvaarden als maatstaf zijn enorm positief. In veel gevallen laat het proces zelf echter ruimte voor verbetering.

Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren. Eén daarvan is dat organisaties nog steeds vaak praten over de goede dingen die ze doen voor het milieu en de lokale gemeenschappen, terwijl ze de gebieden waar ze niet zo goed presteren over het hoofd zien. Op een transparante manier uitdagingen aangaan is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen tussen belanghebbenden.

Een andere is het gebrek aan context. Een rapport geeft vaak aan hoe een bedrijf erin is geslaagd zijn eigen CO 2 emissies te verminderen over het jaar, zonder echt uit te leggen hoe dit het milieu helpt.

Volgens KPMG-analyse koppelt slechts 23% van de G250-bedrijven hun CO2-reductiedoelstellingen aan het Akkoord van Parijs. En slechts 6% relateert ze aan nationale overheidsdoelstellingen. Het hebben van nieuwe externe classificatiesystemen zou verandering in de richting van duidelijkere maatstaven moeten stimuleren, maar veel bedrijven zullen deze tools nog niet volledig omarmen.

Waarde toevoegen

Bij Baxter Lawley Communications ondersteunen we veel van onze klanten met hun verantwoord ondernemen en duurzaamheidsrapportage. Als communicatieprofessionals is het onze taak klanten te helpen bij het definiëren van hun berichten – zodat de informatie echt waarde toevoegt en de juiste mensen aanspreekt.

Onderdeel van dit proces is organisaties helpen om niet alleen te bepalen wat ze moeten zeggen, maar ook wat de juiste manier is om dit te zeggen. Hoe aantrekkelijker en leesbaarder de inhoud, hoe beter. Uiteindelijk moet een duurzaamheidsrapportage door zowel mensen buiten als binnen het bedrijf worden gelezen en geen stof verzamelen achter in de bestuurskamer of op een subpagina van een externe website staan.

Dit houdt in doelgerichte beslissingen nemen. De dingen vanuit een andere hoek bekijken en praten over activiteiten op het gebied van verantwoord ondernemen op een manier die fris, eerlijk en realistisch is. Het ergste dat kan gebeuren, is dat iemand misschien echt luistert.

Ben je op zoek naar ondersteuning met duurzaamheidsrapportage of andere aspecten van jouw bedrijfsrapportage? Neem vandaag contact op met Baxter Lawley om erachter te komen hoe onze Engelse tekstschrijvers je kunnen helpen.

Meer tips & insights

By |augustus 1st, 2018|Tips & insights|Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheidsrapport: Doe de dingen groots of doe ze helemaal niet
Go to Top