3… 2… 1… Weer tijd voor de jaarlijkse presentatie van het jaarverslag

Het aftellen is begonnen, er wordt weer druk gewerkt aan het jaarverslag. Dit zijn onze tips om alle content op tijd klaar te hebben…

Voor bedrijven die 31 december als afsluitdatum hebben, ligt de start van het jaarlijkse ontwikkelingsproces van het jaarverslag om de hoek – en begint nu meestal de paniek. Een van de belangrijkste uitdagingen is het coördineren van verschillende inzenders, elk met verschillende vaardigheden, om nog maar te zwijgen over verschillende rollen en agenda’s.

Het draait allemaal om het doorstarten, hoe ga je verder als bedrijf in het komende jaar. Vanuit een inhoudsperspectief kunnen een paar eenvoudige stappen zorgen voor een vlot verloop van de ontwikkeling en, uiteindelijk, resulteren in een document van hoge kwaliteit dat fungeert als een centraal hulpmiddel voor belanghebbenden om strategie, bedrijfsmodel en prestaties te begrijpen.

Dit zijn onze beste tips:

  1. Wijs een stuurgroep aan

Verschillende afdelingshoofden en belangrijke inzenders hebben vanzelfsprekend een eigen visie op wat er in het jaarverslag moet staan. Om de afstemming te maximaliseren, moet een stuurgroep op gezette tijden bijeenkomen om de strategie te bespreken en de voortgang bij te houden. We raden tweewekelijkse vergaderingen aan tussen oktober en december en wekelijkse vergaderingen van januari tot publicatie.

  1. Ben het eens over een verhaallijn en de kernboodschappen

Voordat je begint met het maken van de inhoud, is het goed om kort de kernverhalen en kernboodschappen te benoemen die in het rapport worden beschreven. Het zou ideaal zijn als dit overzicht wordt opgeschreven en goedgekeurd door de CEO en/of voorzitter voordat het echte schrijven begint Als een extra stap, plan wie welke input levert, wanneer en hoe.

  1. Geïntegreerde middelen samenvoegen

De afgelopen jaren is een waardevolle trend naar geïntegreerde jaarverslaggeving zichtbaar geworden. Echter, te veel genoemde rapporten, hoewel uitgebreid, missen een duidelijke verhaallijn, vaak lijken ze op een onsamenhangende reeks van veelomvattende uitspraken. Het is goed als er directe verbanden zijn tussen de verschillende secties: hoe verhouden de operationele resultaten zich bijvoorbeeld tot de financiële prestaties? Een echt geïntegreerde aanpak laat de belangrijkste thema’s naar voren komen, waardoor het verhaal van de prestaties van het bedrijf overtuigend wordt “verteld”.

  1. Wees transparant

Rapporten die een eenzijdig, te positief beeld geven van de voortgang van het bedrijf, zijn niet overtuigend, ondermijnen het vertrouwen van belanghebbenden en zorgen voor onzekerheid. Het op transparante wijze tegemoet zien van uitdagingen, beproevingen en tegenspoed van het afgelopen jaar is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen tussen belanghebbenden – en het jaarverslag is het beste kanaal om dit te doen.

  1. Ga ervoor en geniet ervan

Natuurlijk, geen rapportageproces is zonder haperingen en een zekere mate van druk is onvermijdelijk. Maar dat betekent niet dat je niet van het proces kunt genieten. Geen ander bedrijfsdocument biedt een zo uitgebreid overzicht van de prestaties en de richting van jouw bedrijf – en uiteindelijk jouw eigen professionele raison d’être– op een bepaald moment. Het is een eenmalige kans om te informeren, betrokken te zijn en te inspireren. Ga ervoor!

Bij Baxter Lawley Communications heeft ons team van native Engelse copywriters en communicatiespecialisten jaarrapporten ontwikkeld voor verschillende topondernemingen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem eens contact met ons op! Ik zou hier ‘eens’ weglaten.

More tips & insights

By |september 26th, 2018|Tips & insights|Reacties uitgeschakeld voor 3… 2… 1… Weer tijd voor de jaarlijkse presentatie van het jaarverslag!

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top