Hoe interview je een expert – en kun je scoren

Leiders zijn geweldige verhalenvertellers, maar het is niet altijd makkelijk om van hen de juiste informatie te krijgen…

Meer dan ooit begrijpen bedrijven over de hele wereld het belang van kennisleiderschap, om groei mogelijk te maken en het vertrouwen tussen klanten en partners te vergroten. Binnen een bedrijf is niemand beter geplaatst om expertise te communiceren dan de experts zelf – of het nu gaat om R & D-personeel, key account managers of interne innovatieleiders.

Niettemin zijn deze ‘thought leaders‘ vaak te diep ondergedompeld in hun specifieke vakgebied of specialisme om echt te begrijpen hoe ze hun boodschap effectief kunnen overbrengen aan mensen die hun niveau van kennis niet hebben.

Bij Baxter Lawley interviewen we regelmatig experts om onze kennis van een onderwerp te vergroten voordat we iets schrijven om het kennisleiderschap van een organisatie onder de aandacht te brengen. Hier zijn onze tips voor het succesvol interviewen van een expert.

  1. Doe je huiswerk

Natuurlijk, een voor de hand liggend punt, maar niets werkt beter dan lezen over het onderwerp, de expert en de trends in de branche vóór het interview. De geïnterviewde is waarschijnlijk druk – ben zorg er in ieder geval voor om de basisbeginselen onder de knie te hebben, en heb jouw vragen al bedacht voordat je de telefoon opneemt of de Skype-oproep start.

  1. Plan het stuk

Houd een duidelijk doel voor ogen voor het interview. Begrijp het medium dat je wilt gebruiken – of dat nu een tijdschrift, een krant of een online platform is – en houd altijd jouw doelgroep in het achterhoofd. Zorg er ook voor dat je de parameters van de doelstelling aan jouw expert meedeelt en vergeet niet om hun verwachtingen te benutten. Maar wees flexibel genoeg om nieuwe ideeën op te nemen en jouw verhaal aan te passen daar waar nodig.

  1. Verdeel het onder in Lego-blokken

Mark Twain zei ooit: “Als je met een dwaas probeert te discussiëren, slepen ze je naar hun niveau en verslaan ze je met ervaring.” Hetzelfde geldt voor het interviewen van experts. In plaats van een verhaal te lang in één richting te laten gaan tot je in details verzandt, breek je het in stukken en maak je vergelijkingen en links naar alledaagse concepten. “Modulaire technologie”? Het betekent gewoon Lego-blokken.

  1. Geen overgave

Bij het interviewen van een expert, zal overwinning of verlies grotendeels worden bepaald door je houding en je bereidheid om te vechten om het materiaal te begrijpen. Leun niet passief achterover en wacht op jouw moment om de volgende vraag te stellen; blijf proberen om verbindingen te maken. En – bovenal – geef nooit toe dat je verslagen bent door jezelf af te sluiten voor verder informatie..

  1. Herhaal dit nu voor mij

Voordat je het interview afrondt, neem even de gelegenheid om het basisverhaal terug te parafraseren naar jouw expert. Het antwoord op alle belangrijke narratieve vragen – wie, waarom, wat, waar, wanneer, hoe – moeten duidelijk zijn voor jou. Zo niet, dan kun je dit het beste meteen aangeven i.p.v later.

Bij Baxter Lawley heeft ons team van native-Engelse tekstschrijvers ruime ervaring met het interviewen van experts en het ontwikkelen van boeiende, leesbare verhalen uit complexe. Van toekomstbestendige cryptocurrency-platformen tot integratie van aramide-materialen in luchtvrachtcontainers en van zaad-en coatingtechnologieën tot het gebruik van agentgebaseerde modellen in industriële transities, we helpen experts hun verhaal overtuigend te vertellen over heel diverse onderwerpen. Neem contact met ons op om te bespreken hoe we jou kunnen helpen. 

More tips & insights

By |oktober 31st, 2018|Tips & insights|Reacties uitgeschakeld voor Hoe interview je een expert – en win je de juiste informatie

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top