Ik wil graag voor Kerstmis een geweldige contentkalender

Het is tijd om te plannen wat je in 2019 wilt gaan zeggen.

Een jaar is lang in communicatie. Er kan veel gebeuren, en het is belangrijk om communicatief en in het gezichtsveld van klanten en belanghebbenden te blijven. Door dingen uit te stellen en artikelen ‘zo maar even’ te schrijven, is de kans groot dat het een voortdurende strijd is om een consistente output en een gestage stroom van ideeën te behouden.

Als het goed wordt uitgevoerd, kan een contentkalender je externe communicatie de structuur geven die het nodig heeft. Je doel moet een constante pijplijn van artikelen en content zijn voor ten minste zes maanden of langer. Niet alles hoeft direct te worden geproduceerd, maar je plan moet gedetailleerd beschrijven wat er moet worden geschreven en wanneer en aan wie elk stuk moet worden toegewezen.

Hieronder bieden we onze beste tips voor een boeiende en goed gevulde kalender.

Wat wil je zeggen

De eerste stap is vaststellen waarom je schrijft en voor wie. Is het je doel om nieuwe leads te genereren of de SEO te verbeteren? Of misschien wil je de zichtbaarheid van jouw merk verbeteren en jezelf als visionaireleider vestigen in jouw vakgebied.

Dit is iets om intern te bespreken; organiseer een workshop met jouw collega’s op het gebied van marketing en communicatie, evenals met andere belanghebbenden. Gebruik dit tevens als een gelegenheid om duidelijke doelstellingen vast te stellen voor het komende jaar.

Verzamel je ideeën

Dit is vaak het moeilijkste deel. Zie het grote geheel: onderwerpen en verhalen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Begin met het brainstormen over een breed scala van berichten en thema’s waarop je je wilt concentreren.

Nogmaals, neem contact op met collega’s en met klanten. Gebruik deze gesprekken om vier of vijf ‘onderwerpclusters’ te schetsen. Elk cluster vertegenwoordigt een actueel onderwerp of thema – zoals technologie en innovatie, veranderingen in regelgeving of opkomende trends in de sector.

Inzoomen

Probeer voor elk cluster interessante invalshoeken te bedenken voor vijf of zes verhalen. Tegen het einde van dit proces zou je een bundel van ongeveer 30 duidelijke ideeën moeten hebben. Deze kunnen worden aangevuld met tijd specifieke ‘nieuwsartikelen’ die zich richten op aankomende evenementen of ontwikkelingen in jouw branche of organisatie.

Stress test je gedachten

Niet alle artikelen zijn gelijk en het is belangrijk om een kritisch te zijn en de zwakkere ideeën te schrappen. Stap in de schoenen van een potentiële klant of marktdeelnemer: is jouw idee interessant of origineel genoeg; zou het een gesprekspunt creëren? Vergeet niet dat inspiratie en boeiend zijn je motivatie is, niet alleen het vullen van ruimte. Betrek collega’s erbij om dit controleproces zo objectief mogelijk te maken.

Gebruik elk stuk op verschillende manieren

Zodra je een definitieve selectie hebt, heb je voldoende keuze om verschillende vormen van inhoud te genereren. Denk aan blogs, posts op sociale media en personeelsinterviews, maar ook aan content in de vorm van langere artikelen en witboeken.

Ben je avontuurlijk? Je kunt ook infographics, korte films en andere soorten media toevoegen. Er zijn verschillende manieren om hetzelfde verhaal te vertellen en het nog steeds een nieuw impuls te geven.

Wat is je plan?

Wetende wat te schrijven (en wat niet), is het nu slechts een kwestie van beslissen waar en wanneer iets geplaatst wordt. Met het toevoegen van een paar actuele, ad-hoc items, zou je nu genoeg moeten hebben om je kalender goed gevuld te hebben voor de komende zes maanden. Een typisch schema kan er als volgt uitzien:

  • Een dagelijkse post voor LinkedIn of andere kanalen
  • Om de andere dag een kort online artikel of blog
  • Een wekelijks interview met een collega of een klant
  • Om de twee tot drie weken een langer artikel of witboek
  • Een maandelijkse infographic of korte video

Nu hoef je alleen nog maar de vingers op het toetsenbord te zetten en te beginnen met schrijven. Er is nog veel werk vooraf, maar maak je geen zorgen: wij staan klaar als je ons nodig hebt! Bij Baxter Lawley Communications werken we samen met de klant gedurende de hele contentlevenscyclus, vanaf de eerste planning en het genereren van ideeën tot de uiteindelijke uitvoering. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen.

More tips & insights

By |december 18th, 2018|Tips & insights|Reacties uitgeschakeld voor Ik wil graag voor Kerstmis een geweldige contentkalender…

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top