Wat kunnen communicatieprofessionals leren van Florence Nightingale?

De grondlegger van de moderne verpleegkunde was niet alleen gespecialiseerd in medicijnen…

Toen de Britse verpleegster Florence Nightingale de sterftecijfers van soldaten in de Krimoorlog in de jaren 50 ging bestuderen, maakte ze een verontrustende observatie. In plaats van hun leven op het slagveld te verliezen, stierf een zorgwekkend aantal jonge mannen in ziekenhuizen door vermijdbare ziekten veroorzaakt door slechte hygiënische omstandigheden.

Om haar regering ervan te overtuigen om te investeren in betere omstandigheden aan het front, begon ze betrouwbare data te gebruiken om een sterk en emotioneel steekhoudend verhaal op te bouwen. Ze tekende diagrammen en schreef goed geformuleerde argumenten; ze koppelde volumes, trends, tijden en uitkomsten; ze construeerde een krachtig en overtuigend verhaal. Haar doel was om zowel de harten als het verstand van de machthebbers voor zich te winnen.

Het lijkt erop dat dit vroege gebruik van waarneembare gegevens in verhalen een belangrijke aanjager was van bewustzijn en beleidsverandering in het midden van de 19e eeuw. Het is zelfs nog waardevoller in de digitale wereld van vandaag. Vooral voor moderne organisaties kan data-gestuurde verhalen het vertrouwen van medewerkers, partners en het grote publiek aanwakkeren en belangrijke boodschappen tot leven brengen.

Data hoeft niet saai te zijn

De organisaties van vandaag besteden vaak veel aan data-analyse, maar gebruiken ze deze gegevens ook zo goed mogelijk in hun verhaal? Vaak is het gevoel dat de data- en communicatiewerelden gescheiden gehouden moeten worden, en dat woorden en getallen eigenlijk niet goed samengaan.

Maar data hoeft niet saai te zijn. Zoals mevrouw Nightingale ontdekte, kunnen gegevens, als ze op een intelligente manier worden gebruikt, jouw boodschap een sterke ruggengraat geven en helpen jouw publiek te betrekken bij wat je probeert te zeggen. Statistieken worden zo op een manier gebruikt die gemakkelijk verteerbaar is en resoneert met de ontvanger. Of het nu gaat om een grafiek, een vergelijking van verschillende indicatoren, of simpelweg om een goed geformuleerd feit, gegevens kunnen boeien, inspireren en overtuigen.

Natuurlijk is het erg handig om klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden te overtuigen. Gegevens kunnen je helpen om de plaats van jouw bedrijf in het bredere industrielandschap te communiceren: hoe verandert het en hoe past je je als tekstschrijver aan deze veranderingen aan?

Als tekstschrijver kun je gemakkelijk zeggen dat je weet wat je doet en dat je op de goede weg bent, maar ondersteunen de cijfers het verhaal dat je verteld? Want hoe sterk is een verhaal eigenlijk als we het niet geloven?

Bij Baxter Lawley Communications is ons team van native-Engelse tekstschrijvers en communicatiespecialisten ervaren in het helpen van bedrijven en organisaties om overtuigende, data-gestuurde verhalen te vertellen. Wij combineren ons begrip van statistieken en cijfers met ons oor voor een sterke verhaallijn, en kunnen we ervoor zorgen dat jouw communicatie een blijvende impact heeft. Wil je meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op.

More tips & insights

By |januari 24th, 2019|Tips & insights|Reacties uitgeschakeld voor Wat kunnen communicatieprofessionals leren van Florence Nightingale?

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top